Size günde 15 dakika ‘’oturmanın’’ faydalarını anlatmak istiyorum. Sadece oturmak... Alengirli sözlere, eşyalara, ortamlara gerek yok. Beynin, eğitilebildiğinden ve bunun için hareket bile etmenize gerek olmadığından bahsetmiştim hatırlarsanız. :) ''Yapmamak tüm yapılanları mümkün kılar’’ Lao Tzu Adım adım anlatacağım...
Başlangıç : Her gün 10 dakika SADECE OTURMAK ve nefesinizi izlemek.
Nörobilimin en etkileyici isimlerinden olan Richard Davidson ve Jon Kabat Zin’in araştırması dikkat çekiyor. Araştırma iş dünyasındaki biyoteknoloji şirketi çalışanlarına yapılıyor. 8 haftalık farkındalık eğitimi sonrası anksiyetelerinde ciddi bir düşüş yaşanıyor. Deneklerin beyinlerindeki elektriksel aktivite, beyinlerinin olumlu duygular ile bağlantılı olan bölgesinde aktivitede ciddi bir artış göstermişti. En şaşırtıcı sonuç, deneklerin bağışıklık sistemleri ile ilgiliydi. Çalışmanın sonlarına doğru deneklere grip aşısı yapıldı. Meditasyon grubunda olan deneklerin bağışıklık sistemi aşıya karşı daha fazla antikor üretti. Yani 8 haftalık farkındalık eğitiminden sonra denekler hem daha mutlu, hem de bağışıklık sistemleri büyük oranda güçlenmişti. Bu araştırma turuncu giysili manastırda yaşayan insanlara yapılmadı. :) Amerika’da stres yüklü iş dünyasında çalışan insanlar üstünde yapıldı.
Sadece 8 haftada beyninizde çok fazla şey değişebiliyor. Yaptığımız şey dikkatimizi eğitmek.
Yine bir araştırma, uzun süre meditasyon yapanların daha yüksek oranda gama beyin dalgası ürettiğini tespit etti. Gama beyin dalgaları güçlü bellek, öğrenme ve algılama kapasitesidir. Mutluluk durumunda görülürler. Daha da güzeli, zihinsel kaslar güçlendiğinde sakinlik, haz, netlik duygusu günlük yaşamınızın her anına sirayet eder. Yine spordan örnek vereyim. Sporda kaslanınca, spor yapmadığımız anlarda da kaslarımız nasıl bizimledir, bu da aynı. Artık beynin o kası güçlendikten sonra bütün gün bizimle aktif olarak devam ediyor.
Tek yapacağınız sadece oturmak. Oturun ve gelip giden nefesinizi takip edin. İşte meditasyon denen şey aslında, özünde bu kadar basit.
Comments