top of page
Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Kefir


Uzun zamandır bana kefir yapımı için sorular geliyordu. Aslında Instagram postlarımda dönem dönem bahsetsem de tam bir post olarak hiç anlatmadığımı farkettim. Bu vesile ile de burada detaylıca anlatayım, dursun istedim.

Kefir muhteşem bir probiyotik kaynağı. ''Nedir bu probiyotikler'' derseniz şu linkten okuyabilirsiniz.

* Kefir yapabilmek için öncelikli olarak güvenilir bir maya bulmanız lazım. Benim mayam yıllardır devam ettirdiğim özel bir maya. Instagram arkadaşlarımdan ''Denizinizi'' bana hediye etmişti. Hala her kullandığımda dua ederim. Kafkas mayası olduğundan çok zor büyüyor. Dolayısı ile etrafıma pek dağıtamıyorum maalesef.

* Sizler ya etrafınızdan ya da üniversitelerin ziraat fakültelerinden alabilirsiniz. Bir de marketlerde Kefir Danem markası var, ben denemedim ama deneyenler memnun fakat tadının biraz keskin olduğunu duydum. Internetten bakabilirsiniz.

* Ben kefirimi 1 litre süt ile mayalıyorum ve 4-5 günde bitiriyorum. Dilerseniz günlük de mayalayabilirsiniz ama kefir dolapta dururken de her gün ayrı bir fermantasyona ulaşıyor dolayısı ile mayalandıktan sonra ilk 4-5 gün içinde tüketmeniz faydali bile.

* Mayayı 1 litre organik sütün içine bırakıyorum ve kavanozun kapağını kapamadan, gevşek olarak kavanozun üstüne bırakıp, kavanozo karanlık bir mutfak dolabının içine koyuyorum. İste mayalamak bu kadar basit. Kışın 24 saatte yazın çok sıcaklarda 14-15 saatte mayalanıyor.

* Mayalanma gerçekleştikten sonra kefiri plastik bir süzgeç ile süzüyorum. Süzgecin içinde kalan mayayı küçük bir kavanoza yeni süt koyup içine atıyorum. Bu küçük kavanozdaki maya 5-6 güne kadar buzdolabında bekleyebilir. Yani tekrar mayalanana kadar içinde bulunduğu sütteki laktoz ile besleniyor ve taze kalıyor.

* Şayet 15 gün kadar mayalama yapamayacaksanız, suyun içine koyup buzdolabında 15 güne kadar tutabilirsiniz. Bundan daha uzun sürede besinsiz kaldığı için maya ölür. O yüzden 15 günü geçmeden tekrar mayalamanız gerekir.

Maya sudayken uykuya yatar. Mayayı tekrar canlandırmak için mayalamadan önce az bir miktar sütün içinde 24 saat bekletip, ondan sonra ana mayalama işlemine geçilir. Bu ilk 24 saatte maya tekrar beslenip canlanacaktır.

* Mayaya kesinlikle metal ve musluk suyu değmemelidir. İşlemleri hep tahta veya cam kaşıkla yapmamız, süzgeç olarak da sadece plastik kullanmamız gerekiyor.

* Ben kefiri fazla mayalayıp peynir de yapıyorum. Onun tarifini de burda bulabilirsiniz.

İçine meyveler ekleyip kefir shake yapabilirsiniz. Sade olarak içebilirsiniz. Kefir tüketmeye başladıktan sonra bağırsak sorunlarımın çoğu çözüldü. Burda ben çok uzun anlattım ama inanın yapması ve süzmesi 30 saniye sürüyor :) Umarım bu şifadan sizler de yararlanırsınız. Herkese bol probiyotikli günler dilerim :)

1.889 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page